zioła w domu

                  Jestem zwolenniczką umiaru i zdrowego rozsądku w zasadzie w każdej dziedzinie życia. Wegetarianizm uważam za bardzo zdrowy styl życia, witarianizm (tylko surowe produkty) jest dla mnie docelowym ideałem żywienia. Natomiast weganizm to już przesada, całkowicie ideologiczne i nie mające nic wspólnego z rozsądkiem ani zdrowym stylem życia podejście do żywienia i jedzenia, które zwyczajnie powinno utrzymywać nas przy życiu, wspierać dobre samopoczucie i dawać przyjemność. Jeśli tego nie ma, za to jest dużo ograniczeń i wydziwiania, to ja w to nie wchodzę.

                  A co z ziołami?

Stosuję je w mojej kuchni leczniczo i profilaktycznie oraz po prostu dla pięknego aromatu. Zioła dodaję do zup i duszonych warzyw: tymianek, curry, cumin, ziele angielskie i liść laurowy. Używam też sporo czosnku. Do białych mięs dodaję estragon. Lubię kolorowy pieprz. Ważna w mojej kuchni jest sól himalajska i sól czarna oraz miód i cukier trzcinowy. Kanapki posypuję czarnuszką wymieszaną z bazylią i suszonymi, zmielonymi pomidorami…. Używam też w dużych ilościach natki pietruszki, koperek i miętę. Z jakiego powodu właśnie te zioła i właśnie takie dodatki jak miód, cukier trzcinowy, sól himalajska i sól czarna? – bo służą zdrowiu, pięknie pachną i wspierają funkcje życiowe organizmu, a bardziej szczegółowo o tym poniżej.

SÓL HIMALAJSKA

            Jest wydobywana ręcznie z jaskiń powstałych 250 mln lat temu. Jest surowa, nieprzetworzona i nieskażona. Pozbawiona toksyn i zanieczyszczeń, sól himalajska jest czystą, pełnowartościową solą naturalną, składającą się z 84 minerałów i elementów śladowych. Twój organizm rozpoznaje te naturalne elementy jako zgodne z własnymi. Można spożywać tę sól nie martwiąc się o zakłócanie równowagi płynów czy pogarszaniu się wysokiego ciśnienia krwi.

To lista tylko niektórych korzyści z jej stosowania:

• powoduje zdrową równowagę pH w komórkach

• poprawia poziom cukru we krwi

• zapewnia zdrowy układ oddechowy

• zapewnia zdrowe zatoki

• zapobiega skurczom mięśni

• wzmacnia kości

• zwalcza bezsenność

• zapewnia zdrowe serce

• reguluje ciśnienie krwi.

SÓL CZARNA KALA NAMAK

                  Czarna sól himalajska na północy Indii bywa używana jako przyprawa do sałatek i dań pikantnych. W medycynie ajurwedyjskiej ma zastosowanie jako środek przeczyszczający (przy zaparciach) i wspomagający trawienie. W celu zmniejszenia gazów (na wzdęcia) i na zgagę. Zaleca się ją osobom z wysokim ciśnieniem krwi i dietą niskosodową. Czarna sól himalajska zawiera praktycznie wszystkie pierwiastki w ilościach śladowych, w organicznej, łatwo przyswajalnej dla organizmu formie. Proporcje minerałów w krystalicznej soli himalajskiej niemal są lustrzanym odbiciem tego, co znajduje się w idealnie zdrowym ciele człowieka.

                 Inne zastosowania czarnej soli KALA NAMAK: Znakomitym sposobem korzystania

z właściwości soli jest kąpiel w wannie przez nie więcej niż 30 minut. Temperatura wody powinna być taka sama jak ciało. Nie należy wykonywać zabiegu z pełnym żołądkiem. Kąpiel solna jest jednym z najlepszych sposobów detoksykacji organizmu. Jeden zabieg jest równoznaczny trzem dniom postu. Zabieg z solą himalajską korzystnie wpływa na organizm w przypadku grypy, rekonwalescencji, pomaga w przypadku stłuczeń i zwichnięć, bólu mięśni i stawów. Użycie tej soli odwzorowuje źródła termalne – zawartość soli i siarki pomaga łagodzić bóle, służy także jako naturalny środek dezynfekujący. Dzięki takiej kąpieli można leczyć miejscowe stany zapalne i infekcje. Działa doskonale na pękające stopy, opuchnięte stopy, grzybicę stóp, brodawki i zwichnięcia.

              Kala namak można również zastosować do przywrócenia glebie równowagi mineralnej. Zastosuj do roślin doniczkowych lub w ogrodzie warzywnym. Leczniczy roztwór: do szklanego naczynia włożyć kilka bryłek i zalać czystą wodą, najlepiej mineralną. Pozostawić na kilka godzin, następnie odlać uzyskaną solankę i zużyć w dowolnym celu (nalewka lecznicza do picia – jedna łyżka stołowa roztworu na szklankę wody, jeden raz dziennie; inhalacje solankowe; pielęgnacja skóry; woda do płukania usta/gardła itp). Czarna sól zawiera wiele minerałów, dlatego wzmacnia włosy i zmniejsza rozdwajanie końcówek.W razie problemów z łupieżem lub w przypadku poważnego łysienia – można połączyć Kala Namak z sokiem pomidorowym, stosując co najmniej raz dziennie. Kala Namak nie tylko poprawia wzrost włosów i ich grubości, ale także zwiększa ich blask i wygładza. Ochrona energetyczna domu: bryłki soli, ustawione w różnych miejscach domu, będą wchłaniały w siebie negatywne energie.

TYMIANEK

              Łagodzi kaszel, rozrzedzając śluz w płucach i oskrzelach, zaopiekuje się przewodem pokarmowym regulując i wzmacniając trawienie. Będzie skuteczny przy kłopotach z drogami moczowymi czy pęcherzem, choćby dlatego że jest lekko ogrzewający i działa przeciwbakteryjnie.Jego zielone liście są bogate w witaminę K, A, C i E oraz olejki eteryczne – tymol i karwol o działaniu rozkurczowym, bakteriobójczym i przekształcającym śluz zmagazynowany w górnych drogach oddechowych. Jego właściwości lecznicze pozwalają oczyścić, odmłodzić oraz wzmocnić organizm. Pięknie uwodzi swoim zdecydowanym smakiem i zapachem, przy okazji świetnie radząc sobie z pasożytami a stosowany zewnętrznie z uprzykrzającym życie trądzikiem. Jest naprawdę pożądanym gościem, wprost pachnąco stymuluje układ odpornościowy – ważne jednak, żeby w zastosowaniu terapeutycznym go nie gotować – wówczas właściwości lecznicze tymianku uciekają w procesie gotowania. Należy go jedynie namoczyć i doprowadzić do wrzenia. Taki napar lub zupełnie świeże liście sprawdzą się idealnie, działając uspokajająco na serce i ducha. Wieczorem, po aktywnym dniu można wypić lekki napar tymiankowy z plasterkiem pomarańczy, odrobiną miodu na dobry i spokojny sen.

ESTRAGON

             W estragonie zawartych jest wiele witamin. Znajdują się w nim witamina A i C. Roślina ma właściwości uspokajające, rozkurczowe, żółciopędne. Doskonale działa również na poprawę trawienia. W bylicy estragonu zawarte są substancje mające właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Spożywanie zioła jest wskazane przy nerwicy żołądka oraz nieżycie przewodu pokarmowego. Przeciwdziała on wzdęciom, refluksowi żółądka. Szczególnie pomocny w leczeniu wielu schorzeń jest ocet estragonowy. Rozcieńczonym z wodą octem można płukać gardło i jamę ustną. Przepłukanie gardła szklanką wody z dodatkiem łyżki octu pomaga w zwalczeniu stanów zapalnych gardła, aftach, chorobach dziąseł i grzybicach. Mieszanka ta dobrze wpływa również na skórę dotkniętą grzybicą, łojotokiem, zakażeniami bakteryjnymi i trądzikiem. Z kolei wypicie jednej łyżeczki dziennie octu estragonowego umożliwia pozbycie się zaparć, pasożytów z układu pokarmowego oraz poprawę trawienia.

CUMIN (kmin rzymski)

                 Z kminkiem łączy go jedynie podobna nazwa i zbliżony wygląd. Na tym podobieństwa się kończą. Kmin rzymski to bardzo aromatyczna przyprawa będąca składnikiem wielu mieszanek. Doskonale podkreśla smak potraw, a przy tym bardzo korzystnie wpływa na zdrowie.

W ziołolecznictwie stosowana jest od tysiącleci. Pochodzi prawdopodobnie ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym. Używano go już w czasach starożytnych. Stąd nazwa – kmin rzymski; czasem można zetknąć się z określeniem kmin egipski. Ponieważ nie jest odporny na mróz, nie występuje w Polsce. W krajach starożytnego Wschodu roślina była uprawiana jako produkt leczniczy. Kmin zawiera do 4 proc. olejku eterycznego, witaminy C, E i z grupy B, żelazo, fosfor, mangan, wapń i flawonoidy. Te ostatnie to aktywne biologicznie, naturalne substancje chemiczne występujące w świecie roślin. Są barwnikami i antyoksydantami. Chronią roślinę przed chorobami. Dostarczane człowiekowi wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczają drogi moczowe, zmniejszają lepkość czerwonych krwinek, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwalergicznie i przeciwwrzodowo, oczyszczają organizm i ochraniają wątrobę.

CZARNUSZKA

                Ma działanie immunoprotekcyjne. Zawarte w niej związki wzmacniają układ odpornościowy, pobudzając m.in. syntezę interferonU. Poprawia samopoczucie alergikom. Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje znaczną poprawę symptomów. Czarnuszka –podobnie jak witamina C –jest świetnym antyhistaminikiem. Pomoże uporać się z anemią. W wielu badaniach wykazano, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów. Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Naukowcy podejrzewają, że stoi za tym spora zawartość tymochinonu. Podanie czarnuszki powodowało w ciągu 3-10 dniowej kuracji zahamowanie wzrostu patogenów, w tym również Candida Albicans. Ma również działanie przeciwpasożytnicze. Olej z czarnuszki wykazał w badaniach działanie przeciwtasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Czarnuszkowa kuracja okazała się też skuteczna w przypadku zakażeń przywrą, nie powodując przy tym żadnych działań ubocznych. Czarnuszka dzięki poprawie funkcji układu immunologicznego skutecznie zwalcza również owsiki, blastocytozę, a nawet włośnia krętego. Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania. W badaniach czarnuszka zapobiegała uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii. To ważna informacja dla tych, którzy poddawani są naświetlaniom promieniami w radioterapii chorób nowotworowych. Pomaga pozbyć się nadciśnienia. Czarnuszka nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych. Działa przeciwwrzodowo na żołądek. Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Czarnuszka ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori. Przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego. Ma działanie cytotoksyczne – przeciwnowotworowe. Hamuje angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych, stymuluje syntezę cytokin: interleukin, TNF-α oraz interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym. Czarnuszka ma też zdolność wywołania apoptozy (zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych – działa silnie antyutleniająco. Badania były robione w stosunku do licznych rodzajów nowotworów, między innymi białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym. Pomaga opanować zmiany skórne. Olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym. Ma działanie antycukrzycowe. Reguluje poziom cukru we krwi: działa ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki. Zarówno gdy czynnikami szkodliwymi są metale ciężkie czy też dostające się do ustroju ksenobiotyki (np. leki) czarnuszka chroni te dwa ważne narządy: oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy markerów stresu oksydacyjnego. Chroni przed osteoporozą. Zwiększa gęstość mineralną kości dzięki zwartości kwasów tłuszczowych oraz silnemu działaniu antyutleniającemu i antyzapalnemu. Działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy. Stwierdzono działanie antydepresyjne, sedatywne (uspokajające) i anksjolityczne (przeciwlękowe) czarnuszki. Można powiedzieć, że działa jak adaptogen zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom depresyjnym i/lub lękowym i poprawiając samopoczucie.

CZOSNEK

                   to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości. Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie. W tym niewielkim ząbku kryje się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu właśnie na jego specyficzny zapach, nie przez wszystkich akceptowany, rzadko jadamy go w tej postaci. Na szczęście jako alternatywę mamy wiele bezwonnych preparatów zawierających czysty czosnek liofilizowany lub w postaci maceratu olejowego, a także wiele preparatów, w których czosnek jest jednym z głównych składników.

1. Czosnek pomaga zwalczyć infekcję – to oczywiste dla każdego,

2. chroni przed zawałem i udarem ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny,

3. wspomaga trawienie

Czosnek bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego – przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i tym samym zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs, ale też do wielu innych potraw tłustych i ciężkostrawnych.

4. niszczy pasożyty jelit

Dzięki wyjątkowo silnemu działaniu bakteriobójczemu czosnek jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom. W przypadku podejrzenia o taką przypadłość należy przez kilka tygodni codziennie na czczo wypijać nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc, zjadać kilka ząbków surowego czosnku lub wypijać mleko zagotowane z czosnkiem.

5. obniża ciśnienie krwi

6. hamuje rozwój bakterii

Zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w związki siarki są doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny. Hamują one rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii – gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców – które stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków. Jednocześnie, co potwierdzają badania kliniczne, czosnek nie ma działań ubocznych, typowych dla chemicznych antybiotyków – nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej.

7. działa antynowotworowo

Czosnek niszczy tak odporne na działanie rozmaitych substancji bakterie, jak bytujące w żołądku Helicobacter pylori, odpowiedzialne za raka tego narządu. To również zasługa dużej ilości i różnorodności silnych przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie czosnku lub zażywanie jego ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego. Czosnek odmładza Dzięki obfitości antyutleniaczy czosnek nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale i hamuje powstawanie nowych, co opóźnia procesy starzenia się organizmu, w tym oczywiście i skóry. Dostarcza też wielu witamin i minerałów ważnych dla ładnego wyglądu skóry. Korzystnie działa na naczynka krwionośne i poprawia krążenie krwi, co zapobiega powstawaniu żylaków i pojawianiu się pajączków na skórze.

MIÓD

                 miód jest polecany ze względów leczniczych. Najczęściej stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby zapalenie płuc, a także na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciwmiażdżycowe, używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego. Oczywiście, polecany jest też w przypadku obniżonej odporności organizmu.

 Ma też działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji oraz osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe. Poza tym miód jest znacznie bardziej odżywczy niż cukier. Posiada więcej węglowodanów, choć mniej kalorii, dlatego warto zastąpić nim cukier stosowany do herbaty czy kawy.

Jedna myśl na temat “zioła w domu

Dodaj komentarz